Als u een heftige situatie meemaakt onder werktijd kunt u hier een trauma aan overhouden. In de meeste gevallen is het mogelijk om dit trauma met de juiste hulp te verwerken. In sommige gevallen lukt dit echter niet en kunt u een posttraumatische stressstoornis overhouden. De meest voorkomende klachten bij PTSS zijn; het herbeleven van de traumatische ervaring, het vermijden van personen of situaties, negatieve gedachten en een verhoogde prikkelbaarheid. In de praktijk uit zich dit vaak in slaapproblemen, concentratieproblemen, woede aanvallen of schrikachtigheid. PTSS is vaak een erg heftige aandoening waardoor het normaal functioneren in de maatschappij erg moeilijk is. PTSS kan een beroepsziekte zijn maar dit is niet altijd het geval. PTSS is een beroepsziekte als de traumatische ervaring tijdens werktijd heeft plaatsgevonden.
Welke beroepsgroepen lopen risico op PTSS?
Het is mogelijk om PTSS tijdens werk op te lopen ongeacht je beroep. Toch zijn er bepaalde beroepsgroepen waarbij het risico op PTSS hoger is. PTSS komt met name veel voor bij de politie, de brandweer, ambulancepersoneel, oorlogscorrespondenten en in de gezondheidszorg.
Sinds 2013 officieel een beroepsziekte
In het voorjaar van 2012 was er veel ophef omtrent het feit dat PTSS niet officieel werd erkend als beroepsziekte bij politieagenten. De officiële definitie van een beroepsziekte bij de politie is ‘een ziekte, welke in overwegende mate haar oorzaak vindt in de aard van een van de aan de ambtenaar opgedragen werkzaamheden of in bijzondere omstandigheden, waaronder deze moesten worden verricht en die niet aan zijn schuld of onvoorzichtigheid is te wijten’. In de meeste gevallen wordt PTSS onder werktijd veroorzaakt door een geweldsincident, en deze gebeurtenis moest in de praktijk zeer extreem zijn om de PTSS als beroepsziekte te kunnen bestempelen. Onder het mom van ‘risico van het vak’ werden in het verleden veel incidenten als niet extreem genoeg bestempeld. Sinds 2013 is nu bepaald dat voor iedere agent waarvan medisch is vastgesteld dat de PTSS is opgelopen door een werkgerelateerd incident de PTSS als beroepsziekte wordt erkend in juridische zin.
Zorg dat u de juiste vergoeding ontvangt
Als uw werkgever erkent dat uw PTSS een beroepsziekte is komt u mogelijk in aanspraak voor financiële compensatie. Over de hoogte van deze vergoeding zijn afspraken gemaakt met de bonden en deze afspraken zijn vastgelegd in het Besluit algemene rechtspositie politie. Toch is het in de praktijk vaak lastig aan te tonen welke schade u heeft geleden. Het is daarom verstandig om een advocaat in te huren om u hierbij te ondersteunen. Bij Dolderman Letselschade Advocaten zijn wij hierin gespecialiseerd. Nem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.